Anasayfa » Genel » Kaza Tespit Tutanağı İndir
Soru – 1: Maddi Hasarlı Kaza Tespit Tutanağında tarafların anlaşamaması durumunda izlenmesi gereken yol nedir?
01.04.2008 tarihinde yürürlüğe giren Kaza Tespit Tutanağı Uygulaması için herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Dolayısıyla taraflar anlaşamazlarsa eskiden olduğu gibi Trafik polisi çağrılmalıdır.
Soru – 2: Hangi durumlarda kaza tespit tutanağı doldurulmayacaktır?

Aşağıdaki durumlarda bu tutanak DOLDURULMAYACAKTIR. Bu durumlarda 155 veya kaza mahalli Jandarma bölgesindeyse 156 numaralı telefondan trafik zabıtasına haber veriniz.

- Sürücü belgesiz motorlu araç kullanılıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanılıyorsa,
- Sürücüde yaş küçüklüğü varsa,
- Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa,
- Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise,
- Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse,
- Trafik Kazasında sadece 3 üncü kişilere ait eşyalara zarar gelirse,
- Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yok ise,
- Trafik kazası ölüm ve/veya yaralanma ile sonuçlanmışsa

Soru – 3: Kaza Tespit tutanağı düzenledikten sonra trafik poliçemin bitmiş olduğunu fark ettim bu durumda ne yapılmalıdır?
Kaza tespit tutanağının geçerli olması için trafik poliçesinin yürürlükte olması gerekmektedir. Bu durumda tutanak geçersizdir. Kazaya karışan şirketler kendi aralarında kusur ve hasar oranlarına göre değerlendirme yapacaklardır.
Soru – 4: Kazaya karışan araçlardan biri yabancı plakalı bir araç ve trafik sigortası yok ise bu durumda Kaza Tespit Tutanağı tutulabilir mi?
Yabancı araçlara yurda girişte yeşil kart poliçesi yapılmaktadır. Yeşil kart poliçeleri TRAMER sisteminde bulunmakta ve Kaza Tespit Tutanağına eklenmektedir. Bu doğrultuda yabancı plakalı ve trafik sigorta poliçesi olmayan araçlarda herhangi bir kazaya karışmaları durumunda Kaza Tespit Tutanağı düzenleyebilirler.